Megújulásunk támogatója:  

Sóház

azonosító:
5698
törzsszám:
2100
szélesség (lat):
N 47° 46,736'
hosszúság (lon):
E 19° 55,467'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Agrár műemlék
eredeti főtípus:
raktározási létesítmény
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
2267
település KSH kódja:
5236
földhivatal:
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Utcavonalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, vakolatlan homlokzattal, kisméretű, kőkeretes ablakokkal, Ny-i főhomlokzatának középtengelyében nyíló kőkeretes kapuval. A főhomlokzat oromzatán a város címere (Korinszky Simeon). Az épület D-i része egyterű, boltozatos, É-i része háromszintes, boltozott terekkel. Építtette a vármegye (építész: Markmüller József; kivitelező: Rabl Károly). Az egykori megyei raktárt a 19. század közepétől hívják sóháznak.
külső leírás:
Szabadon álló, téglány alaprajzú, emeletes homlokzatú késő barokk raktárépület. Homlokzatai vakolatlan kőfalak kőkeretes kisméretű ablakokkal és kapukkal. A Ny-i, főhomlokzat közepén szegmentíves kőkeretű, záróköves kapu található, felette a tetőn Heves vármegye címerének maradványa. (Korinszky Simeon műve) Az épület D-i, nagyobbik fele egyetlen térként van kiképezve, hevederek által tartott, szabálytalan felületű boltozattal. É-i harmada boltozott terekkel három szintre osztva s részben átépítve.
állapot leírása:
Eredetileg megyei raktár, jelenleg autószerelő műhely van benne.

Állapotjelentések

2014.02.25 11:14 Lacipap állapot: 3 - pont: 15

Erősen romló állapotban lévő épület. Nagyon kellene egy alapos felújítás. Már a tető is beázik és fák nőnek a falon. A pusztulásához nem sok kell!!
A főbejárat fölötti részen nagyon halványan még kivehető egy címer, ami valószínűleg Heves megye címere.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.