Hajdu-ház

polgárház
városi polgárház
Gyöngyös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsoros beépítésű, téglalap alaprajzú, egyemeletes sarokház, a Szent István utcai oldalon és az udvarban földszintes melléképületekkel. A főhomlokzaton középrizalitban gyermekalakokkal díszített kapu, a rizalittól balra az emeleten két zárterkély, jobbra sarkon beforduló loggia. Belső terei jelentősen átalakítva. Építtette Hajdu Dezső borkereskedő (építész: Löffler Béla). 1950 után belsejét teljesen átalakították.
külső leírás:
A Jókai utca felőli emeletes és a Szent István utcába lévő földszintes rész is alá van pincézve. A pincék és a földszintes épületszárnyak szolgáltak a bor feldolgozására és tárolására. Az üzleti bejárat a Szt. István utca felől nyílt.
Egyemeletes, reprezentatív lakóház két utcára néző homlokzattal, a Szent István utcából és az udvarban földszintes melléképületekkel. A Jókai utca felől eredetileg előkertes volt. A homlokzat három részre tagolódik: a bal oldali három tengelyes, az emeleten két zárterkéllyel, a középső szakaszban nyílik a kapu, felette oszlopok keretezik az ablakokkal áttört íves falszakaszt, a harmadik szakasz a sarokrészhez vezet, amely a földszinten 45°-ban sík, az emeleten íves, kétoldalt loggia kapcsolódik hozzá. A homlokzatot konzolos főpárkány és füzérdíszes attikafal zárja le, amelyet a sarkon kővázák díszítenek. A homlokzat díszítésében klasszicizáló és barokkos elemek keverednek. A kapu két oldalán gyermekalakok, az íves sarokrészen női fejes hermapillérek állnak. Vasszerkezetű előtető maradványai.
A telek D-i és É-i oldalán gazdasági melléképületek és cselédlakások ma üzlet és lakófunkcióban.

2014.02.25 11:42 Lacipap állapot: 4 - pont: 15

Az épület állapota az előzőekhez képest nem sokat változott. Február lévén lényegesen kisebb a takarás ezért a részletek jobban megfigyelhetőek. A tetőrészen valahol beázás lehet a lemállott vakolatból ítélve.

Sóház (0.123 km)