Nepomuki Szent János-szobor

Plasztika
szobor
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templom kertjében lépcsős alépítményre helyezett, feliratos talapzaton álló Nepomuki Szent János-szobor. A szent papi ornátusban, kezében kereszttel és pálmaággal látható. Állíttatta a falu lakossága. A templomkertben található másik szobor: lépcsős alépítményre helyezett, kihasasodó talapzaton áll a szent szobra, papi ornátusban, kezében rokokó pajzson Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló dombormű, rokokó, 18. század vége.
Település főútján, templomkertben áll.
Lépcsős emelvényen párkányos pillértörzs, rajta kisebb talapzaton Nepomuki Szt. János álló alakja. A szentet karingben, palásttal, birétummal, kezében kereszttel és pálmaággal ábrázolták.
A templomkertben még egy Nepomuki Szt. János-szobor található: újabb talapzaton áll, a szent kezében rokokó pajzson Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló dombormű látható. 18. sz. vége.
A templomkert kapupillérein egy-egy kőből faragott gyümölcskosár, 18. sz.

A szobor állapota továbbra is kifogástalan. Az egész környezet is kitűnően rendben tartott.