Lakóház és gazdasági épület

Lakóház és gazdasági épület, népi.
:
Utcasorban, fűrészfogas rendszerben, előkert nélkül, oldalhatáron épült. Kőből falazott kerítésében lécajtók. A lakóház egysoros alaprajzú elrendezésű, szoba-konyha-szoba-padlásfeljáró-istálló helyiségekkel. Nyeregtető nádfedéssel. Csüngőeresz. A padlásfeljáró előtt az eresz lecsúsztatva egy nyitott-fedett lomkamra-féle alakult ki. Az utcai homlokzatot sávok keretezik, az oromfalon is, 2 ablak nyílik erre, pallótokos, köztes ráccsal, sokosztású szárnyakkal. A hátsó oromfalon deszkaajtó. Deszkaajtók az udvari hosszoldal bejáratai is. Itt ugyanolyan ablakok, mint az utcára. Új kémények. A lakóházzal szemben melléképület, valaha tyúk- és disznóól volt. Most is nádtetővel fedett, nyitott pihenőhely.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.