Görög katolikus templom

g.kat. templom
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
Gör.kat. templom, copf, 18. sz. vége.
:
Nagyrészt kőből, illetve kő-tégla vegyes falazattal épült. Szabadon álló, keletelt templom, két utca között tágas telken. Nyugati homlokzatán tornya kissé előreugrik. A földszinti zóna 3 tengelyében 3 bejárat, a középső szegmensívvel, az oldalsók egyenes záródásúak. A jobb oldali elfalazva. A főbejárat keretelésének plasztikus ornamenseit 2 rozetta kivételével lefaragták, hasonlóan főbejárat fölötti supraporta mezőjét is. Az oldalajtók kőkeretelése részben őrzi az egykori tárcsa- vagy pikkelyfonatos részleteket. A torony a kórus magasságában szegmensíves, két oldalt falazással leszűkített egyenes záródású ablak. A torony órapárkányos, párnatagos barokk sisakkal, nyolcágú kovácsoltvas kereszttel. A torony két oldalán enyhe homorulatú homlokfalak, végeiken törpepilléreken álló latin keresztekkel. A déli homlokzat 4 tengelyes. A 2. boltszakaszban füzérdíszes keretelésű copf ornamentikájú bejárat. A hajó külső falsávja tagolatlan, az ablakok szegmensívvel záródnak. A 3. boltszakasz északon és délen félköríves negyed gömb kupolával fedett kórusfülkével bővül.
A szentély kosárívvel zárul. Az északi oldalon 1 kórusfülke és 1 szentélyfalba vágott szegmensívű ablak. A I. és a II. boltszakasz ablakait elfalazták.

Az előző jelentésben egy évvel ezelőtt jelzett, a lábazatnál látható vakolathiány továbbra is megvan.(kép) A templom állapota egyebekben jó.
Látható, hogy szigetelés történt, de a javítás nem teljes.

Várkastély (0.309 km)