Trinitárius kolostor

kolostor
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szálloda, volt trinitárius kolostor, kora barokk, 17. sz. közepe. Átalakítva kolostor céljára a 18. sz. első harmadában. Udvarában az egykori lőportorony, jelenleg mosoda, 17. sz. telkének Ny-i határán a Ny-i városfalvonulat és földsánc, 17. sz.
:
Az utcavonalban szabadpn álló, "U" alaprajzú, egyemeletes épület. Az épület déli szárnyában volt a templom, jelenleg étterem. Ehhez a délkeleti sarkon csatlakozó bástya szerű tömbben kápolna, e fölött pratórium helyezkedett el. A templomhoz északról kapcsolódó "L" alaprajzú épületben kapott helyet a kolostor, ezt a részt ma szálloda hasznosítja.
A főhomlokzat két szélén egy-egy kiugró sarokrizalit, egyenes záródású, kőkeretes ablakokkal. A mai bejáratok a középrész bal oldalán és középütt nyílnak. A bal oldali bejárat kőkeretezésű, a kapu felett felirattal. A földszinti nyílások kőkeretezésűek, míg az emeletiek egyszerű, egyenes záródású, keretelés nélküli ablakok.
Az épület falazó anyaga kő.
Nyeregtetős, hódfarkú cseréppel fedett épület. Az épület nyugati részéhez ma egy modern, vasbetonból kivitelezett konyha csatlakozik.

Kifogástalan állapotú épület. Néhány vendégszoba és kiállítás található benne.

Várkastély (0.040 km)