Plébániaház

kolostor
Sátoraljaújhely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. plébániaház és egyházi gyűjtemény, volt jezsuita kolostor, gótikus eredetű résszel, késő reneszánsz és barokk átépítéssel. Mai alakja 19. sz.-i eredetű átalakításokkal. Telkének keleti határán a keleti városfalvonulat.
:
Zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes épület. Nyeregtetős, palafedésű épület. Az épület főhomlokzata egyszerű, dísztelen, de láthatók a gótikus kapuk feltárt keretei, az elfalazott kocsibejáróba beépített kőkeretes ajtó és az udvari kapu kőkeretes nyílása. A főhomlokzat ablakai egyszerű keretelésűek, egyenes záródásúak. A földszint és az emelet között erőteljes osztópárkány. A főhomlokzat délen visszaugratott síkban kerítésfallal folytatódik, amiben félköríves záródású kerékvetős, kőkeretes kocsibehajtó kapu nyílik, fölötte újra beépítve a jezsuita címeres barokk tábla másolata. A kapun szép faragványos múlt századi fa kapuszárnyak. Az udvari homlokzat emeletén tágas, nyitott faoszlopos tornác.
A behajtó út déli oldalán földszintes kontyolt nyeregtetős, barokk (XVIII. századi) gazdasági épület áll. A telek keleti végében a városfal maradványa látható.

Az épület állapotában változás valójában nem történt. A külső egy kicsit elhanyagoltnak tünik, de szerkezetileg tökéletesen ép.

Városfalak (0.037 km)
Múzeum (0.041 km)