Megújulásunk támogatója:  

Máriássy-kúria

azonosító:
3073
törzsszám:
10335
szélesség (lat):
N 48° 11,711'
hosszúság (lon):
E 20° 49,054'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
86
település KSH kódja:
8970
földhivatal:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Máriássy-kúria, klasszicizáló késő barokk, 1790 körül épült.
:
L alaprajzú, főnézetében egy emeletes hátsó traktusában féli földbe süllyesztett helyiség felett félemelettel. Az épület az utcára merőlegesen néz, önmagában áll. Teteje kontyolt nyeregtős cserépborítással, timpanonos szerkezettel.
Az épület főhomlokzata az utcára néz, kis előre ugró rizalitján timpanon lezárás. Homlokzata 1-2-1 tengelyes, bejárata az udvar felől lépcsős feljáratról nyílik ez zárt, ablakos árkádon keresztül.
Udvari homlokzatát ez a zárt loggia és a süllyesztett földszint és félemelet ablakai határozzák meg. A pincében két ajtón lehet az udvarról is bejutni, az északi homlokzata 6 tengelyes.
Cserépfedése új, külső vakolata, meszelése szintén.
Ablakai egyenes záródásúak, a zárt loggiában pedig nap méretű félkörívesek. Az ablakok vakolatkeretesek. A kertben az utca felé eső részen évszázados hársfák, egy közülük védett természeti ritkaság.

Állapotjelentések

2011.12.19 11:54 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 11,715' E 20° 49,054' - pont: 27

Az épület most is zárva volt, teljesen elhagyatottan áll. A hársfa még mindig szép, azonban az épületen egy-két kisebb foltban felázás, nedvesedés és ebből kifolyólag enyhe penészedés látható. Más nagyobb hibája nincs az épületnek, jó állapotú.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.