Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, román eredetű, kora gótikus, 13-14. sz., 15. sz.-i részletekkel. Mai alakja és tornyának felső része 1894-ből. Középkori eredetű körítőfalában 18. sz.-i fakapuzat.
:
Önmagában álló, harangtornyos, egyenes szentélyzáródás, egyhajós téglalap alakú hajó. Tornya jellegtelen a gúlasisakot bádog fedi. Bejárata a torony ill. a déli oldalon.
A hajón 2-2 román ill. mérműves gótikus ablak látható. A szentély déli homlokzatán egy négyszögletes és egy csúcsíves gótikus ablak nyílik. A keleti falában kora gótikus mérműves ablak. A déli bejárat pálcatagos keretű, csúcsíves toronyaljból nyíló, falán áthelyezett pálcatagos bélletű kapu közel félköríves.
Országos szintezési pont a torony falában. A terméskőből készült kerítőfal középkori eredetű, benne gyalogos és kocsibehajtós nyílással kettős fakapuzat fazsindelyfedésű 1766-ból.

A templom általános állapota jó, bár aggasztó hogy a nyugati és a déli oldalon repedések keletkeztek. Mivel a Sajótól jóval magasabban fekszik, és a repedés iránya közel 45 fokos, gyanítható, hogy alapozási hibák húzódnak meg a háttérben. A külső falak jól tükrözik az évszázadok lenyomatait: román, gótikus mérműves, és egy reneszánsz ablak jelzi az átépítéseket. Kár, hogy a később épített sekrestye lefedi az egyik román kori ablakot, valamint az, hogy egy másikat befalaztak.
A templom belsejében is a korok egymásra rétegződése látható. A 19. században készült mennyezet- és falfestmények, valamint az oda nem illő csillárok a hívők makacs ragaszkodásának következtében maradtak meg, azt sem a műemlékvédelem, sem a lelkipásztor nem tartja odaillőnek.
Kifogásolható az is, hogy az ablakokba kommersz drótozott üvegeket helyeztek el. Az orgona a keleti homlokzaton teljesen elfedi a gótikus, halhólyagos ablakot, de áthelyezése a nyugati karzatra a lelkész szerint nem oldható meg, ugyanis, onnan olyan hangosan szólna, ami zavarná az istentiszteletet.

Gedeon-kúria (6.430 km)
Pincesorok (6.520 km)