Lakóház; Tájház

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Népi lakóház.
:
A lakóház fésűs beépítésű telekrendszerben épült.
Északi háztípus, mély eredetileg az egyhelyiséges, belső fűtésű kemencés lakóház előbb nyitott, majd később zárt előtérrel bővülő formájából alakult ki. Tetőzete szarufás kakasülős szerkezet. Tetőformája: nyeregtető mely déli végén kontyolt, északi végén pedig csonkakontyos jellegzetes oromzattal. Az oromzatrész a falsíktól kb. 1 m-es visszaugrást mutat. A tető zsúppal fedett. Torokgerendás szerkezet, alul sárgerendákkal, kötő gerendákkal, ereszdeszkázással. A házalapozás nélkül készült, falazata nagyméretű vályogtégla, kívül-belül törekes sárral tapasztva. A lakóhelyiségek padlózata döngölt, tapasztott föld.
Az utca felől fonott sövénykerítés készült.

Az épület és a környezete is nagyon szépen rendben tartva. Az előző jelentések óta a tető még egy új nádazást is kapott.

Várrom (0.152 km)
Melczer Kastély (0.428 km)