Potoczky-kúria; Községháza

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
Volt Potoczky-kúria, klasszicista, 1823. Községháza.
:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős, földszintes épület. Bejárata a Petőfi utcáról nyílik, hármas árkád alatt. Az árkádot hengeroszlopok tartják, vakolatkeretelt, kétoldalt félköríves, középen kosáríves nyílásból áll, melyet sávos üvegablak tölt ki. Két oldalán vakolatkeretelt, egyenes záródású ablakok. Udvari homlokzata 2+3+2 tengelyes, középmezejében rizalittal és egy ajtóval. Oldalfalain 3-3 ablak. Nagyméretű nyeregteteje kontyolt, rajta egyszerű cserépfedés. Lábazatában kisméretű pinceablakok ülnek. Kertjében utcától házig futó vadgesztenyesor kísérte sétány.

Az épület példásan rendben tartott, igényesen gondozott. Homlokzata előtt a díszcserjék formára metszve, a park füve a kúria előtt, és mögötte is frissen nyírott. Hátsó parkja jóval nagyobb volt régen, az allé hirtelen-váratlan megszakad. Ott-jártamkor éppen két ember dolgozott a parkban, növényeket gondoztak.

falumúzeum (2.514 km)
Várrom (2.947 km)