Melczer Kastély

Kastély-kúria

A Tuhun hibásan szerepel Török-kastélyként (de már nem sokáig ;) ) a főbejáratnál látható emléktábla félreértéséből kifolyólag. Egyébként jelenleg az általános iskola működik benne.
Az épület sajnos nem túl jó állapotú, mindenfelé ázott és lepergő vakolat látszik, illetve belül is van egy beázás a főbejáratnál. Egy ott dolgozó néni beengedett, így láthattam az eredeti ajtókat, a főbejárattal majdnem szemben levő egykori kandalló márványkeretét (a kandallótér már el van falazva), illetve a valamikori főbejárat íves lépcsőjét is, melynek korlátjai nagyrészt még az eredeti kovácsoltvas elemekből állnak. Érdekesség, hogy címer a főbejárat fölötti timpanonban nincs, és úgy tűnik, nem is volt - valószínűleg a terasz középső korlátjának közepén lehetett. A lépcső egyébként a néni tájékoztatása szerint még tovább is folytatódott, de az udvar jó részét feltöltötték és leaszfaltozták - ezért is olyan furcsa, hogy az alagsori ablakok a földig érnek...
Az egykori kastélyparkból focipálya lett, a fák döntő többségét is kivágták, egyetlen vadgesztenye élte túl a pusztítást, ez az utca és a kastély között áll.

Az épület viszonylagos jó állapota (és a sok eredeti elem) annak köszönhető, hogy az államosítás után azonnal az iskola vette birtokba, nem volt a szokásos téesz-irodás életszakasza a kastélynak...

Várrom (0.579 km)
falumúzeum (2.354 km)