Megújulásunk támogatója:  

Vasútállomás

azonosító:
2317
törzsszám:
10343
szélesség (lat):
N 47° 1,105'
hosszúság (lon):
E 19° 6,018'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Közlekedési emlék
eredeti főtípus:
városi vasúti közlekedés
megye:
Bács-Kiskun
helység:
cím:
helyrajzi szám:
02/46
település KSH kódja:
28130
földhivatal:
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. DNy-i és ÉK-i, hosszabb homlokzatain háromszög oromzatos középrizalit. DNy-i, vasúti pályatest felőli homlokzata előtt teljes hosszában faoszlopos, famellvédes folyosó, félnyeregtetővel. A belső átalakítva. Épült az 1880-as években, típusterv alapján. Kunszentmiklós és Tass közös vasútállomása. 1990-ben teljesen felújítva.
külső leírás:
Téglalap alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett nyeregtetős, múlt század végén épült, eklektikus állomásépület, a két rövidebb oldala mellett 1-1 téglalap alakú alaprajzú, földszintes cseréppel fedett nyeregtetős melléképülettel. A három épületet a sínek felőli homlokzatok földszintjén végigfutó fatornác kapcsolja össze.
Jobboldali melléképület büfé, baloldali melléképület vizesblokk, iroda, raktár.
Főépület sínek felőli homlokzata: fszt-en 7 tengely, középső 3 rizalitban, emeleten 11 tengely, középső 3 alkotja itt is a rizalitot.
Város felőli homlokzat fszt-en 7 tengelyes, 2+3+2 emeleten 7 tengely, ezen az odalon is a középső 3 tengely rizalitot alkot. Nyílászárók mindenhol téglalap alakúak és osztottak.állapot leírása:
Az 1980-as évek második felében teljesen felújítva.

Állapotjelentések

2016.04.16 10:02 fbobee állapot: 4 - pont: 18

Úgy tűnik, hogy az épülethez azóta sem nyúltak hozzá. A vakolathiányok kicsit szaporodtak, növekedtek, de szerencsére jelentősen nem romlott az állapota az utolsó jelentés óta eltelt években. A belső teret nem fényképeztem le, ott nem láttam semmilyen problémát, rendezett, gondozott a váróterem. Az állomás környéke is rendben van tartva. Az állomáshoz egy viszonylag új kinézetű, fedett kerékpárparkoló is tartozik, jó minőségű kerékpártámaszokkal, ez is kihasznált.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.