Szent Kereszt feltalálása
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, szegmentíves szentélyzáródású templom, D-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély K-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. A tornyon szegmentíves záródású kapu, a karzatablak záródása fölött a Latinovits-család kőcímere. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falfestmények: 1934 (id. Éber Sándor). Festett üvegablakok: 1916. Orgona: 1896 (Angster József). Épült 1781-ben, 1854-ben megújították. A templom előtt: feliratos talapzaton álló feszület, 1832.
Enyhe emelkedőn szabadon álló, előreugró középtornyos barokk templom.
Körbefutó lábazata és egyrészes főpárkánya van, homlokzatait bemélyülő faltükrök tagolják. A faltükrökben elhelyezkedő ablakai állótéglány alakúak, félköríves lezárással, könyöklővel. Keretelésük talpas, füles, záróköves tagozott szalagkeret. A kapu kialakítása hasonló, de zárása szegmentíves.
A torony középtengelyében a főpárkány alatt a Latinovitsok faragott kő címere helyezkedik el.
A főpárkány fölött még három toronyszint emelkedik: az első szintnek egy ovális ablaka, a másodiknak négy oldalán egy-egy, az előbbiekben leírtakkal megegyező ablaka van, a közvetlenül a sisak alatt elhelyezkedő, háromszög alakú lezárású szintet órahelyek tagolják. A szinteket egymástól egyrészes párkányok választják el, az első toronyszint bemélyülő faltükrös kialakítású, a másik kettő sarkait toszkán pilaszterek hangsúlyozzák.

Nincs változás az előző jelentés óta

Szélmalom (10.986 km)