Megújulásunk támogatója:  

Latinovits-kúria

azonosító:
2141
törzsszám:
608
szélesség (lat):
N 46° 5,675'
hosszúság (lon):
E 19° 9,687'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
kúria
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
385
település KSH kódja:
27234
földhivatal:
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Emelkedő terepen, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. É-i homlokzata kétszintes, a homlokzat közepén timpanon. D-i, kerti homlokzata földszintes, középrizalittal, melynek timpanonjában voluták között a Latinovits-címer, alatta kronosztikonos felirat: 1772. Kéttraktusos elrendezésű, az alsó szinten fiókos dongaboltozatos helyiségek, kőkeretes ajtókkal, a felsőn síkmennyezetes helyiségek, mennyezeti stukkókkal a 20. század első feléből, kályhákkal, kályhamaradványokkal és nyílászárókkal, 19-20. század. Az 1772-ben épült kúria 1853-ban leégett. Akkori tulajdonosa, Latinovits Frigyes építtette újjá, ekkor nyerte el mai formáját. 1934-től az r. k. plébánia működött benne. 1986-ban új tulajdonos birtokába került, 1988-ban és 1998-ban felújították.
külső leírás:
Szabadonálló, téglalap alaprajzú, kerti homlokzatán középrizalittal ellátott kúriaépület kontytetővel, cserépfedéssel. Utca felőli homlokzata kettő, kert felőli egyszintes. Egyik rövidebb oldalához az épület tengelyére merőleges műhelysor épült. A helyszínrajz nem egészen pontos ebben a tekintetben.
Az épületen lábazat, egyrészes szemöldök- és főpárkány fut körbe. Az utcai homlokzat a pinceszinten három, a földszinten nyolc tengelyes, a középső két tengelyt a főpárkányra ülő timpanon hangsúlyozza. Az ablakok kereteletlenek, állótéglány alakúak; az emeletieket lizénapár fogja közre, a szemöldökpárkány fölöttük félkörívet ír le. A két rövidebbik homlokzat hasonló kialakítású, három-három tengelyesek.
A kerti homlokzat 3+3+3 tengelyes, a nyílások kiosztása csak a háromtengelyes középrizaliton szabályos. A középrizalit két tengely mélységű. A 2., 5., és 8. tengely ajtó, a többi ablak; ez utóbbiak állótéglány alakúak, keret nélkül. A 6. tengely az épület főbejárata, szárnyai, vasalatai eredetiek.
Fölötte félköríves felülvilágító, afölött a timpanonban faragott címerkő és kronosztichonos felirat látható. A főpárkány és a szemöldökpárkány közötti sávban, többnyire a falnyílások tengelyében faragott betétmezők helyezkednek el.
(A kerti homlokzatnál a tengelyszámmal vigyázni kell, mert fényképről írtam le és bezavartak a homlokzat előtti fák. - revízió.)

Épületbelső:
Átalakítása folyamatban van, a fölső szinten szolgálati lakásokat alakítanak ki (3 db), alul műhely van. Mindkét szint kéttraktusos, a kert felőli oldalon folyosóval.
A fölső szint (a tulajdonképpeni földszint) helyiségei síkmennyezetesek, a mennyezet e századi gipszrózsákkal díszített. Sok a régi nyílászáró, több szobában megvan a cserépkályha (különböző korúak). A központi helyiségből nyíló kis kamraszerűségben volt a pincelejárat, ma el van falazva. Ez a lejárat a pincének abba a részébe vezetett, ami ma szintén nem használatos és állítólag be van temetve. A pincének (tehát az alsó szintnek) így csak kevesebb, mint felét használják a már említett műhely-funkcióra. A terek itt kosáríves fiókos dongával vannak fedve. Az ajtók kőkeretesek.
A padlásfeljárat a fölszinti folyosóról nyílik, téglapadozatos, a tetőszerkezet újabb, mint az épület. Két kályha töredékeit itt tárolják.

állapot leírása:
1997 - felújítás, átalakítás alatt.

Állapotjelentések

2015.11.26 15:22 carmin állapot: 3 - pont: 33

Sajnos nincs változás az utolsó jelentés óta.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szélmalom (10.995 km)
Általános iskola (11.716 km)
Székelykapu (11.761 km)
Művelődési ház (11.844 km)
temetőkápolna (12.580 km)
feszület (13.156 km)