Csauscher-palota

palota
Bácsalmás Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. A sarok 45 fokban lemetszett, mindkét homlokzatra átforduló, áttört mellvédű erkéllyel, felett cikkelyes kupola építménnyel, az erkély két oldalán konzolokra támaszkodó, kis kiülésű, ívelt oromfallal lezárt emeleti rizalittal. A Hősök terei homlokzat É-i tengelyében erkély, amelyhez D felől konzolokra támaszkodó, ívelt oromfallal lezárt emeleti rizalit csatlakozik. A sarokrész főpárkányán és az emeleti sarokrizalitok két oldalán a tudományokat és művészeteket szimbolizáló szobrok. Az udvari homlokzatokon függőfolyosó, a K-i szárny udvari homlokzatán szegmentívesen kiugró, egy emelettel magasabb épületrész. A K-i, Hősök terei szárny udvari homlokzatához Z alaprajzú földszintes melléképület csatlakozik. Kéttraktusos elrendezésű, részben átalakítva. Eredeti nyílászárók, padlóburkolatok, mennyezeti stukkók és színes üvegű felülvilágítók. K-i szárnyban két lépcsőház. Építtette Csauscher Ádám szőlőbirtokos és kereskedő lakás és bolt céljára 1926-ban (Kóbor Ferenc bácsbokodi építőmester).
külső leírás:
L alaprajzú, egyemeletes sarokház nyeregtetővel ill. kolostorboltozat alaku tetővel, pala- ill. fémlemez fedéssel. Az udvar felé Z alaprajzú, földszintes épület kapcsolódik hozzá, manzárdtetővel, palafedéssel, annak idején kiszolgáló helyiségek voltak benne; az udvar mélyén szemben földszintes, nyeregtetős gazdasági épület áll, cserépfedéssel.
Hősök téri homlokzata 5, az erre merőleges két tengely hosszúságú, a kettőt összesen öt tengelynyi saroképítmény köti össze, melynek két szélső tengelyét az emeleten lépcsőzetes vízszintes párkányról induló félköríves oromzatú rizalit hangsúlyozza, az oromzaton három obeliszkkel. A rizalitok között erkély húzódik. Hasonló rizalitban helyezkedik el a Hősök téri homlokzat 4. ablaktengelye, ezelőtt és az 5. tengely előtt szintén erkély van.
Földszintjén eredetileg üzlethelyiségek voltak, ezeknek kirakatait vagy ablakokká alakították, vagy befalazták. A saroképítmény nyílásai állótéglány alakúak, pilaszterek keretelik őket, melyek egyrészes szemöldökpárkányt tartanak, ez pedig a hosszánál kisebb átmérőjű félköríves, tagozott szalagkeretes lunettát. A párkányok a pilaszterek fölötti szakaszán egy-egy sakkfigura-szerű elem áll, fölöttük a szabadon maradt falmezőkben egy-egy medailon, oldalportrékkal.
Az erkélyrácsokon négyzetes áttört mezők váltakoznak tömör szakaszokkal. A rizalitoknak még egy szinten van ablaka: félköríves záródású ikerablak, az előzőekkel megegyezző kereteléssel. A többi homlokzatszakasz ablakainak keretelése is hasonló, lunetta helyett háromszög-oromzattal. A saroképítmény és a lépcsős oromzat sarkain a tudományokat és a művészeteket megszemélyesítő szobrok állnak. A mellvédeket, pilasztereket és lunettákat reneszánsz növényi motívumok díszítik, a sarkok (4) lizénáit úgyszintén.

Kollégium volt, jelenleg lakatlan (1997).

Kár a gyönyörű épületért, találhatnának neki funkciót!