Ulrich-palota

palota
palota
Bácsalmás Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. A 45 fokban lemetszett sarkon, a K-i szárny D-i tengelyében és az É-i szárny harmadik tengelyében konzolok tartotta, lépcsős oromfallal lezárt emeleti rizalit, a sarkon csonka gúla alakú tetővel. A K-i szárnyon lévőhöz É-ról nyitott erkély kapcsolódik. Az épület földszintjén működő gyógyszertár bejárata a sarkon, a lakóházé az É-i szárny rizalitjának tengelyében, volutákkal lezárt kőkeretben. A lépcsőházban egykorú mennyezetfestmény. A földszint belső terei átalakítva, a patikaszekrények és a raktárak nyílászárói eredetiek. Építtette Ulrich Károly kereskedő lakás és bolt céljára 1925-ben (Kóbor Ferenc bácsbokodi építőmester).
L alaprajzú, egyemeletes sarokház nyereg- ill. saroképítményén pavilontetővel, palafedéssel.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány húzódik végig, Csauscher-palota melletti homlokzata 3, a sarok 1, a merőleges homlokzat 6 tengelyes: 3. tengelyében gyalogoskapu, 6-ban kocsikapu helyezkedik el, a sarkon nyílik a gyógyszertár bejárata. A földszint nyílásai a két kapu közötti két tengely kivételével őrzik eredeti formájukat (ilyenek lehettek a Csauscher-palota kirakatablakai is), utóbbi kettőt modern ablakokra cserélték ki. Az összes nyílás állótéglány vagy négyzethez közelítő alakú, kereteletlen, az emeleten könyöklővel ill. szemöldökkel; a homlokzat síkjából konzolokon előreugró erkélynek és lépcsős oromzatu zárterkélyeknek mellvédmezői, díszítették, a többi tengely szemöldöke fölött íves díszített mezők vannak. A lépcsős oromzatok fokain voluták ill. miniatűr obeliszkek vannak, középtengelyükben álló ovális alakú nyílás. A gyalogkapu kőkeretének feltétje szintén két egymás felé forduló voluta.

Most is jól néz ki az épület, kár, hogy nem újították fel

Csauscher-palota (0.052 km)