Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus kápolna

azonosító:
1284
törzsszám:
15815
szélesség (lat):
N 47° 25,680'
hosszúság (lon):
E 19° 2,137'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
223290
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
R.k. kápolna, barokk, 1742-1743.
külső leírás:
Jellege:
Domboldalon szabadon álló barokk kápolna, egyhajós belső térrel, egyetlen homlokzati toronnyal.

Külső:
A nyeregtetővel fedett épület főhomlokzata egytornyos elrendezésű. A torony a körülfutó barokk főpárkány felett emelkedik a homlokzat tengelyében, koronázó párkánnyal és hagymatagos sisakkal. A falisávokkal szegélyezett tornyot kétoldalt íves oromfal fogja közre, oldalain, kivéve a hátsót, egy-egy félköríves záródású, keretezetlen, záróköves ablak nyílik. A főhomlokzatot a főpárkány alatt falisávok tagolják, a széleken keskenyebb, középen szélesebb. Az utóbbi tengelyében nyílik a kosáríves záródású, kőkeretes kapu, vállpárkánnyal, zárókővel. A kapuszárnyak copf assztalosmunkák, eredeti vasalással. A kapu felett kis ökörszem ablak helyezkedik el. A kápolna oldalhomlokzatait két-két félköríves záródású ablak tagolja, apácaráccsal.

Belső:
Egyetlen, dongaboltozatos teréhez kosáríves nyílással egyeneszáródású szentély kapcsolódik. Keskeny, síkmennyezetes előtere szintén kosárívvel nyílik a hajóba, a nyílásban finom, eklektikus vasrács kapuval. Az előtér fölött karzat van, amely részben a hajóba is benyúlik. A teljesen sima, egyszínű belső térben a boltozat válla mentén párkány fut körül. A szentély előtt, a padlóban sírkő, a következő felirattal: "HIER RUHED / JOHANN v LORY / PRAEFECT / DER HERRSCHAFT RACZKEVE / GESTORBEN IN 56 JAHREN / SEINES ALTERS DEN / 17 IULII 1804".

Berendezés:
Oltárának koporsó alakú mensája felett ión edikulás keretelésben 18. századi Cranach másolat emlkedik: Mária a kis Jézussal. A kép hátoldalán a következő, rosszul olvasható kézírás látható: "Dieses Bild Vorstellend Maria Hilf ist an den Miraculosen gnaden Bild Dottebach [?] angrürt geworden [?] den 31-ten oktober 1762 - In Fidem F. Horváth... adm..." A képet az első telepesek hozták magukkal.
A szentély falán, a Mária kép felett, Szt. Péter és Szt. Pál nagyméretű, 1830 körül készült képe függ. Az oltár mögött levélrózsás, copf falicsengő. A hajó két oldalán húzódó padok a kápolnával egykorúak.

Állapotjelentések

2013.09.21 10:00 piroska állapot: 5 - pont: 11

Az épület állapota továbbra is jó.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.