Megújulásunk támogatója:  

Czuba-Durozier-kastély

azonosító:
11683
törzsszám:
16212
szélesség (lat):
N 47° 25,728'
hosszúság (lon):
E 19° 2,059'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
kastély
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
220699 (környezet: 220697, 220701, 220698, 220700, 220696, 223546, 223547, 223548, 223549, 223550, 220720, 223545, 223551)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
A Czuba-Durozier és Társa konyakgyárat - teljes nevén Czuba Durozier és Társa cs. és kir. udvari szállítók cognac-gyára - 1884-ben alapította Czuba Durozier W. H. és Ulbrich Gyula budafoki bornagykereskedő. Az üzem a századfordulótól a Péter Pál utcában álló kastélyszerű épületben működött, melynek emelése az 1900 körüli évekre tehető.
Az épület három oldalával szabadon álló telken áll. A kastélyszerű épület keleti homlokzata egyemeletes, délkeleti sarkán háromemeletes toronnyal, északkeleti sarkán kétemeletes, oromzatos sarokrizalittal. A főhomlokzat változatos kialakítású neoreneszánsz vakolatdíszes keretelésű ablakokkal, szoborfülkékkel, címerdíszes frízekkel és oromzatokkal, valamint kovácsoltvas korlátú erkélyekkel díszes. Az épület tervezője és kivitelezője ismeretlen.
külső leírás:

Az épület három oldalával szabadon álló telken áll. A kastélyszerű épület keleti homlokzata egyemeletes, délkeleti sarkán háromemeletes toronnyal, északkeleti sarkán kétemeletes, oromzatos sarokrizalittal. A főhomlokzat változatos kialakítású neoreneszánsz vakolatdíszes keretelésű ablakokkal, szoborfülkékkel, címerdíszes frízekkel és oromzatokkal, valamint kovácsoltvas korlátú erkélyekkel díszes. A főhomlokzat háromemeletes tornyának első emeletén lévő zárterkély ablaka fölötti, kőből készült frízben két, kandelábert tartó szfinx között koronás, liliomos címerpajzs látható. A főhomlokzat sarokrizalitjait összekötő szárny zárópárkánya fölött szakaszolt baluszteres korlát fut. Az épület Péter Pál utcai szárnya egyemeletes, a saroktorony utáni részen egyszerűbb kialakítású. A Péter Pál utcai homlokzat földszinti része simára van vakolva, emeleti részén vakolatdíszes keretelésű ablakok nyílnak. A homlokzat utolsó tengelye a főhomlokzat jobb tengelyében lévő oromzatos rizalittal megegyező oromzattal volt zárva, ezt azonban egy korábbi felújítás során lebontották. A Plébánia utca felőli részt profilozott párkánnyal zárt fal zárja, melyet hasonló kialakítású, ám szélesebb és magasabb, hornyolt kosáríves nyílással áttört kapu zárja. A kapufal két sarkán egy-egy kőoroszlán ül. Az épület Péter Pál utcai szárnyát és a Plébánia utcai felőli kerítésfalat a kert felől az épület udvarát négyzetesre záró egyszerűbb, egyemeletes épületszárny köti össze. A homlokzat egykor kváderezett kialakítású volt, ám fényképekről nem deríthető ki, hogy a kváderezés kőből vagy vakolatból volt-e kialakítva. A homlokzat egykor kváderezett részei ma simára vannak vakolva. A főszárny udvari oldalán fűrészelt falemezekből készült párkánydíszű oromzattal zárt épületrész emelkedik. Az épület udvari homlokzata elé, feltehetően a lakóházzá történő alakításkor, keskeny toldalékot emeletek.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota megfelelő, az épület jelenleg lakóházként működik.

Állapotjelentések

2019.11.28 09:55 piroska állapot: 2 - pont: 20

Az előző, 6 évvel ezelőtti jelentés óta tovább romlott az épület állapota, pl.:akkor csak kúpcserepek némelyike hiányzott a tetőről, most már hiányos a tető. Az esőcsatorna nyomokban még létezik.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.