Kilences remeteház

_
egyéb lakóház
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 2380 tsz. műemlék része: Vendégházak, múzeum - az egykori kamalduli remeteség együttese: kastély, remeteházak és a templom megmaradt tornya; barokk, 1733-1769 között épült F.A. Pilgram tervei alapján. Az egykori rendház refektóriumában és annak előterében falképek, barokk, 18. sz. A kerítések és a kapuk szobrai J. Sartory művei.
külső leírás:
Kilences cella bejárat felőli homlokzatán középen felülvilágítós, vörösmészkő ajtókeret, jobbra és balra egy-egy vörösmészkő ablakkeret. Jobb rövid homlokzatának jobb szélén fekvő ovális, tagozott, vörösmészkő ablakkeret. Hátsó homlokzatán középen közepes méretű, félköríves ablak. Bal rövid homlokzatán jobbra két vörösmészkő ablakkeret, oromfalán báró tóti Lengyel Lajos címere, címer fölött kisméretű, fekvő ovális alakú szellőző. Kilences és tízes cellát összekötő fal enyhén tagozott, füles, vörösmészkő ajtókeretének szemöldökén felirat. Hosszoldalakon zárópárkány; bejárati hosszoldalon szellőzőlyukakkal. Cserépborítású nyeregtető.
Üdülő.

A remetelak viszonylag jó állapotú