Egyes remeteház

_
egyéb lakóház
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 2380 tsz. műemlék része: Vendégházak, múzeum - az egykori kamalduli remeteség együttese: kastély, remeteházak és a templom megmaradt tornya; barokk, 1733-1769 között épült F.A. Pilgram tervei alapján. Az egykori rendház refektóriumában és annak előterében falképek, barokk, 18. sz. A kerítések és a kapuk szobrai J. Sartory művei.
külső leírás:
Egyes cella bejárat felőli homlokzatán középen felülvilágítós, vörösmészkő ajtókeret, jobbra és balra egy-egy vörösmészkő ablakkeret. Jobb rövid homlokzatának jobb szélén fekvő ovális, tagozott, vörösmészkő ablakkeret. Hátsó homlokzatán középen közepes méretű, félköríves ablak. Bal rövid homlokzatán balra két vörösmészkő ablakkeret, oromfalán Hartvig József címere, címer fölött kisméretű, fekvő ovális alakú szellőző. Hosszoldalakon zárópárkány; bejárati hosszoldalon szellőzőlyukakkal. Cserépborítás.
Üdülő.

Jó állapotú, de a címer felerősítésének megfolyása a homlokzaton meglehetősen csúnya.