Megújulásunk támogatója:  

Melléképület

azonosító:
11907
szélesség (lat):
N 47° 25,535'
hosszúság (lon):
E 17° 55,315'
védettség:
_
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
756/1, 756/2
település KSH kódja:
30012
földhivatal:
Komárom Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A 2572. tsz-on nyílvántartott műemlék része: A volt Rhédey-kastély bejárati oszlopcsarnoka, romantikus, 19. sz. második fele.
külső leírás:
A volt kastélyparkban, a kapuépítmény közelében lejtős terepen álló, főhomlokzatán (D-i) magasföldszintes, hátsó homlokzatán (É-i) földszintes ház kontytetővel, cserépfedéssel. Egy hosszanti téglalap alaprajzú ház és a K-i végéhez a tengelyére merőleges, téglalap alaprajzú házrész van összeépítve; utóbbi látszatra mint sarokrizalit jelenik meg az épület fő- és hátsó homlokzatán.
A házon a terepviszonyoknak megfelelő magasságú lábazat és egyrészes főpárkány fut körbe. Az ablakok túlnyomó többsége egyenes záródású, tagolt szalagkerettel, könyöklővel, az ablak kétharmad magasságából indított, keretként körbefutó szemöldökpárkánnyal, ami középütt félkörívesen megemelkedik. Kivételt csak a K-i rész hátsó és oldalsó nyílásai képeznek, azok ugyanis kereteletlenek.
Főhomlokzata 3+3+1+9 tengelyes, az aláhúzott tengelyek rizalitban. A hetedik tengely rizalitja timpanonos; kerettel, közepén tagolt szalagkeretes környílással. A timpanon alatt egyrészes szalagpárkány, melyet a sarkokon pilaszterek támasztanak alá. Közepén egykor ajtó nyílt, ma jellegtelen, keret nélküli ablak. Ajtók a főhomlokzat nyolcadik és tizenkettedik tengelyében: az első egyenes, a második félköríves záródású, utóbbihoz néhény lépcsőfok vezet fel; ha volt is keretük, mára már mindkettőről lekopott.
A Ny-i oldalhomlokzat mellett kőlépcsősor vasoszlopos előtérhez vezet, innen nyílik a ház harmadik bejárata.
A hátsó (D-i) homlokzat 14+2, a K-i 2 tengelyes, utóbbin még három kisméretű nyílás elszórva.
állapot leírása:
Elhagyatva áll, használaton kívül. 1999-ben életveszélyessé nyílvánították.

Állapotjelentések

2010.10.01 11:01 carmin állapot: 1 - pont: 18

Pusztuló állapot, valószínűleg már nem sokáig fognak állni a falak sem.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.