Corvin áruház

Egyéb építmény
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
áruház
rövid leírás:
Historizáló, neoreneszánsz épület, Reiss Zoltán, 1926-29. Épületplasztika: Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid. Az eredeti homlokzatot a Blaha Lujza tér felől fémburkolat fedi. A belső eredeti kialakítása a többszöri átalakítás következtében elpusztult.

külső leírás:
Az épület főhomlokzatát, a finom palotahomlokzatot jelenleg fémburkolat fedi, leírása csak régi felvételek felhasználásával lehetséges. Ybl Ervin idézett cikkében azonban részletesen elemzi a mondott homlokzatot, melynek alaposabb részletezése jelen helyzetben amúgy is lehetetlenség.
Hasonló részletező alapossággal szól az oldalhomlokzatokról. Ezek, eltekintve a földszinthez tapasztott, igénytelen pavilonoktól, őrzik eredeti kialakításukat, csak a Márkus Emília utcai oldalon került sor nagyobb méretű, remélhetőleg eltávolítható téglabeépítésre.
Ybl 1926-ban nem beszélhetett az akkor még befejezetlen, hátsó, keresztirányú épületszárnyról. Reiss klasszicizáló kedve itt sem hagyott alább: magas, vízszintes vakolatsávozású alapzaton tetrasztilosz jellegű görög templom modernizált változatát alakítja ki, az oszlopközökben reneszánsz balluszteres erkélyekkel, a timpanonban a Palladio-motívum változatával élénkítve azt.

A Facebookról.