Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11485
törzsszám:
16192
szélesség (lat):
N 47° 29,855'
hosszúság (lon):
E 19° 4,016'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
eredeti altípus:
bérház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
többlakásos lakóház
jelenlegi altípus:
bérház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34420
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyemeletes, körülépített udvarú, historizáló stílusú lakóház. Héttengelyes, háromszakaszos középrizalittal kialakított főhomlokzatának földszinti középtengelyében nyílik a szegmensíves kapu. Pilaszteres faltagolású kapualjából balra nyíló lépcsőházban egyenes, négykarú, öntöttvas korláttal szegélyezett vörösmárvány vezet az emeletre. Az udvari homlokzatok egyszerű kialakításúak, az emelet előtt íves konzolsoron nyugvó, kovácsoltvas korlátú vörösmárvány függőfolyosó fut körbe.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, körülépített udvarú, egyemeletes, nyeregtetős lakóház. Héttengelyes főhomlokzatának középső három szakaszát enyhe rizalit emeli ki, földszint középtengelyében a szegmensíves lezárású kapuval. Emeleti középtengely előtt téglány alaprajzú keskeny erkély húzódik. A földszinten vízszintes rusztikázású vakolat, az emeleten sima falsík; a földszinten a rusztikus falfelülethez egyszerű, az emelet sima falsíkjához díszesen alakított nyíláskereteket társítottak. A földszinti második tengelyben ajtó (boltajtó néhány lépcsőfokkal), a hatodik tengelyben befalazott ajtónyílás; a negyedik és hatodik tengelyben levő ablakok alatt a lábazatba vágott pincelejárók. Az egyenes záródású földszinti nyílások és a szegmensíves kapu körül eredetileg tagozott szalagkeret futott körbe, ma helyenként hiányosan. A kapunyílásban igénytelen, 20. század második felében készült, feketére festett, üvegbetétes fémkapu látható. A két szintet keskeny övpárkány tagolja. Az emeleten konzolos alátámasztású erőteljes egyenes szemöldökpárkányokkal lezárt ablakok láthatóak, középtengelyben a korintoszi fejezetű pilaszterekkel keretelt erkélyajtó. Az erkély lapja szélein profilozott, korlátja keskeny pálcatagos, íves elemek között volutákkal díszített. Az emeleti ablakok alatt törpepilaszterek között baluszteres faltükör látható. A homlokzatot eredetileg több(három?) részes párkány zárta le, ma közvetlenül az ablakok felett csak egy szakaszon látható az antikizáló-romantikus jellegű fríz, a párkány többi része már nem látható.
állapot leírása:
Az épület állapota elhanyagolt, pusztuló. Az épület láthatólag évtizedek óta nem volt felújítva, s ez az épület minden részén nyomot hagyott. Ami javítás, átalakítás történt az elmúlt évtizedekben (kapucsere, kapualj födéme), az mind igénytelen módon, az építészeti és egyéb értékekre való tekintet nélkül történt.

Állapotjelentések

2009.12.30 09:14 prozak01 állapot: 1 - pont: 3

"Herzl Passage" néven új ház épülne itt sajnos, csak a bontási folyamat megállt, így tető nélküli torzóként áll.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.048 km)
"Bánd-ház" (0.070 km)
Lakóház (0.081 km)
Lakóépület (0.105 km)
Lakóépület (0.107 km)
Lakóépület (0.111 km)
Lakóház (0.114 km)
Lakóház (0.124 km)
Lakóház (0.134 km)