Megújulásunk támogatója:  

Régi Hullámvasút

azonosító:
11299
szélesség (lat):
N 47° 31,207'
hosszúság (lon):
E 19° 5,135'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
29753
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
rövid leírás:
Vidámpark egyes építményei és a hozzájuk tartozó technikai berendezések: Körhinta, Barlangvasút, a Céllövölde hátfala, a régi Hullámvasút és Mesecsónak, Dodgem; a 20. sz. első évtizedeiből származó építmények.
külső leírás:
Jellege: szabadonálló, nyugati tájolású építmény. A keleti, faszerkezetű pályához egy magas terméskő lábazaton álló, fa pavilon csatlakozik.

A nyitott fedélszékes, nyeregtetős pavilon középrésze előreugrik, északi irányból egyenes, egykarú fa lépcsőn lehet feljutni, mely a lábazatba van beépítve. A lábazat a járdaszintnél kissé mélyebbről indul. A középrizaliton szegmensíves ajtó és tőle jobbra egy-egy hasonló ablak nyílik. A kiugró rész után (D-re) egy egyenes záródású ablak és egy hasonló ajtó következik. A homlokzat déli szélén előreugrik a két, felfelé keskenyedő pillérre támaszkodó, egyenes, kétkarú, L alakú lépcső (kijárat). A járdaszintről kis lépcsők vezetnek le a lábazathoz.
A fenti pavilon nyeregtetejét négyszögletes, fa pillérek tartják. A rizalit két oldalán négy-négy, egyenes lezárású szakaszt tagolnak. A rizalit tagolása: aba. A középső nyílás szélesebb és magasabb, mint az azt körülvevők. Félköríves lezárású. A széleken lévő egyenes gerendázatú szakaszok felső sarkait átlós gerendák merevítik.

Állapotjelentések

2014.08.13 10:40 piroska állapot: 5 - pont: 16

Használatban van, tehát jó állapotú.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.