Bazár-udvar

Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Két utca által határolt telken álló, két belső udvart körbezáró, keretes beépítésű, kétemeletes, nyeregtetős épület. Fő u.-i homlokzata historizáló vakolat-architektúrával díszített, a sarokrizaliton kőbábos erkélyek, középső tengelyében félköríves kapubejárat, felette kőbábos erkély. A homlokzatot baluszteres attika zárja le, az attika közepén Dél-Zalai Takarékpénztár felirat és méhkaptár embléma. A Zrínyi u. 35. sz. alatti homlokzat egyszerűbb tagolású, középtengelyében félköríves kapubejárat, felette kovácsoltvas rácsos erkély. Udvari homlokzatai előtt a keresztszárhoz kapcsolódva, konzolokra támaszkodó, kovácsoltvas rácsos függőfolyosók. A keresztszár mindkét homlokzatán oldalfolyosók, szintjeit toszkán oszlopok támasztják alá, az első és második emeleten beüvegezve. Az épület kapualjai és földszinti üzletei többségükben boltozottak. Több helyiségben stukkódísz. Öt lépcsőházában historizáló részletek, jórészt eredeti nyílászárók, burkolatok. Az ún. Bazár-udvar, Bazárépület, az udvarokra nyíló üzletekről kapta nevét. Az itt álló épület lebontása után a Dél-Zalai Takarékpénztár építtette a ma álló házat, székháznak és bérlakásoknak 1881-ben (bécsi építész tervei alapján, kivitelezők: Hencz Antal és Hirschl Ede nagykanizsai vállalkozó). A 19-20. század fordulóján a helyi Társaskör (emelet), fényképész műterem, kávéház is helyet kaptak az épületben. A második világháború előtt az első emelet utcai lakásában, textil lerakat működött, máshol irodák. A háború után a nagyobb tereket lakás céljára felosztották. Az 1960-as években alakították át az udvari emeletek függőfolyosóit és a déli udvar földszinti tereit. 1989-ben felújították. A korábban itt állt és lebontott házban született Hevesi Sándor író, rendező. Márvány emléktáblája a ház falán.

Állapota változatlan.

Utcai homlokzat (0.050 km)