Batthyány-kastély (Thury György Múzeum)

Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
TZártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. D-i, utcai homlokzatán két szegmentíves kapu. Ny-i, utcai homlokzatának szélső tengelyében félköríves, konzollal alátámasztott zárterkély. A D-i, utcai szárny udvari homlokzatát timpanonos középrizalit tagolja, a középrizalittól Ny-ra, és a Ny-i szárnyon a földszinten és az emeleten újonnan beüvegezett szegmentíves árkádsor. A földszinti és emeleti helyiségek csehsüveg- és dongaboltozatosak. Lépcsőháza húzott karú, íves. A múzeumudvar É-i részén áll az ún. Török-kút (trsz. 8731). Építtette báró Grasics Jakab 1705-1712 között. A 18. század közepétől a Batthyány család kanizsai uradalmának tiszttartói háza volt. 1968-tól a Thury György Múzeum működik az épületben. Egykor az épülethez tartozott az uradalmi istálló és magtár is (trsz. 8616).

Állapota változatlan.

Bazár-udvar (0.023 km)