Vasember-ház, volt uradalmi fogadó

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. A sarok 45 fokban lemetszett, itt található a háznak nevet adó álló páncélos alak. É-i homlokzatának, timpanonnal lezárt középrizalitjában, nyílik az ún. Hild-kapu. Utcai és udvari homlokzatain klasszicista vakolat-architektúra. A földszinten fiókos donga-, és csehsüveg boltozatos helyiségsor. Az emeleten, a K-i szárnyban síkfödémes, az É-i szárnyban álmennyezetes helyiségek. Udvarán az aradi vértanúk szobrai (1998). A Batthyány család építtette a 18. században. Az 1850-es években átépítették. A 19. században a földszintet kereskedők, kézművesek bérelték az emeleten lakások voltak. Nevét az épületben egykor működő Bettelheim-Guth vaskereskedés páncélos vitéz figurás cégéréről kapta, melynek másolatát 1981-ben helyezték vissza a házra.

Állapota változatlan.

iskola (0.046 km)