Axenti-ház

Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Kapuja az utcai homlokzat K-i, szélső tengelyében. Az udvari szárny D-i homlokzatán az építtető monogramjával díszített, klasszicista rácsozatú, függőfolyosó. Az É-i szárny földszinti helyiségeiben teknő- és dongaboltozatos terek. Az emeleti helyiségek síkmennyezetesek. Dongaboltozatos lépcsőház, klasszicista korláttal. Részben 19. század második felei, 20. század eleji nyílászárók. Axenti György, görög származású bőrkereskedő építette 1817-ben, a század végéig a családé volt. 1845-1872 között az emeleten működött a Nagykanizsai Takarékpénztár. 1891-től Reichenfeld Gyula nagykereskedő tulajdonába került, aki boltot nyitott itt. A ház főhomlokzatán: Deák Ferenc mellszobra, 1997 (Fischer György).

Állapota változatlan.

Grünhut-ház (0.068 km)