Grünhut-ház

Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, egyemeletes lakóház. Az utcai szárnyon nyeregtetős, az udvari szárnyon félnyeregtetős. Utcai homlokzatán attikával lezárt középrizalit, a középrizalitban kosáríves kapu, fölötte öntöttvas erkélyes korlát. A homlokzaton gótizáló vakolat-architektúra. Az utcai szárny udvari homlokzatán rizalit jellegű, egyemeletes toldalék. A főépület földszinti része fiókos dongaboltozatú, részben 19. századi nyílászárók. A földszinten üzlethelyiségek, az emeleten lakás volt. 1860 körül építtette Grünhut Fülöp gabonakereskedő. A házban élt testvére Grünhut Alfréd bankár, a neves műgyűjtő. A telek K-i oldalán két, téglalap alaprajzú, földszintes melléképület csatlakozik az udvari szárnyhoz, az egykori magtárak, épültek a 19. század közepén.

Állapota változatlan.

Axenti-ház (0.068 km)