Megújulásunk támogatója:  

Fájdalmas Szűz-kápolna

azonosító:
10190
törzsszám:
4885
szélesség (lat):
N 47° 20,476'
hosszúság (lon):
E 17° 27,742'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
5728
település KSH kódja:
31945
földhivatal:
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fájdalmas Szűz-kápolna, barokk, 1740-1746.
külső leírás:
Jellege: A Kálvária utcára néző homlokzattal, a Kálvária-temetőben álló, déli homlokzatán egytornyos, északi szentélyén egyenes záródású, téglány alaprajzú, későbarokk temetőkápolna.

Külső: Déli, főhomlokzata magas lábazatról indul, háromrészes főpárkány zárja, mely a középrizalitszerűen előrelépő toronytesten triglifes frízű. A homlokzatot dór pilaszterek osztják, a középső tengelyben egyenes záródású, zárókődíszes, szemöldökös kapu, felette szalagkeretes ablak, háromszögű timpanonnal. A toronytest középső emeletén faltükörben ülő körablak, ehhez vázákkal díszített, íves oromzat csatlakozik. A párkány alatt empire dísz. A torony harmadik emeletét copf jellegű ión lizénák keretezik, szalagkeretes, egyenes záródású harangablakok törik át. Falazott toronysisak.
Oldalhomlokzatain a főpárkány körbefut, a falakat falsávok tagolják, közöttük 3-3, szegmensíves záródású, könyöklős ablak. Az enyhén visszalépő, egyenes záródású szentélyhez mindkét oldalon négyzetes kis bővület járul, a keletinek, (a sekrestyének) szép kőkeretes ajtaja van.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A toronyaljon áthaladva a fiókos dongaboltozatos karzatalj következik. Az ívesen kidomborodó mellvéd felett a karzat dongaboltozattal fedett.
A kétmenetes hajó, s a diadalívvel elválasztott szentély egyaránt csehsüvegboltozatos. A falakat erősen plasztikus háromrészes párkány, valamint copf jellegű ión lizénák tagolják. A rokokó jellegű, puttókkal díszített, oszlopos-párkányos kialakítású főoltár közepén népies barokk piéta-szobor. A szentélyből jobbra és balra nyíló sekrestyének és gyóntatószobának egyaránt kőkeretes ajtaja és ablaka van.
A berendezés jellegtelen.

Állapotjelentések

2009.01.12 09:37 petika állapot: 4 - koordináta: N 47° 20,467' E 17° 27,739' - pont: 1

A kápolna zárva volt, így csak kívülről tudtuk megnézni. Sajnos a vakolat nagyon mállik alul. Egyébként szép rendezett, tiszta a környezete.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kálvária (0.011 km)
Lakóépület (0.942 km)
Lakóház (0.967 km)
Lakóépület (0.985 km)
Lakóépület (1.030 km)