Megújulásunk támogatója:  

Iskola

azonosító:
-16983
szélesség (lat):
N 48° 7,946'
hosszúság (lon):
E 20° 40,182'
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Szakrális épület
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
cím:
helyrajzi szám:
35288.
rendelet:
22/2004

Állapotjelentések

2018.03.15 10:15 fehér állapot: 5 - koordináta: N 48° 7,946' E 20° 40,182' - pont: 55

A hajdan nagyhírű intézmény épülete a Szén u. 11. szám alatt ma üresen, lezárva áll. A bányászat megszűntével a közintézmények, üzletek sorra bezártak Perecesen, de akkor még működtek az oktatási-nevelési intézményei, így az általános iskola is. Hajdani igazgatója, Kuti István a halmozottan hátrányos helyzetű településen - ahol a gyerekek 18%-a büntetett előéletű családokból érkezett -, olyan bázisiskolát teremtett, ahová az idők során pedagógusok ezrei jártak tapasztalatcserére, és amely két tanárképző főiskola hallgatóit is fogadta szakmai gyakorlatra.
A Kuti-féle rendszer és módszer kidolgozása során az Országos Pedagógiai Intézet és a MTA, szorosabban Marx György akadémikus is bekapcsolódott a fejlesztésbe.
Az országban az elsők között vezette be a kabinetrendszert, és olyan eszköz-hátteret, szemléltető anyag bázist hozott létre, mely a munkáltatáson alapult, felrúgta a hagyományos tanórai kereteket, és munkáltatott. Mindezek eredményeképpen a középiskolák szívesen fogadták a Kuti-iskola végzős diákjait. Nyugdíjba vonulásával lassan minden visszarendeződött. Az iskola sorsát megpecsételte az is, hogy a közelben, Pereces-Erenyőn nyílt egy másik, amely folyamatosan elcsábította a legjobb pedagógusait.
Később már az erenyőinek tagiskolájaként csak egy-egy osztályt működtetett évfolyamonként, végül az iskola bezárt.
Senki nem tudja, az épülettel a továbbiakban mi lesz. Az állapota kívülről jónak látszik, de leírások vannak arról, hogy Kuti az iskola belsejét lepusztult állapotból hozta vissza egy működtethető szintre.
Az állapota kívülről nézve jó.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

gyógyszertár (0.169 km)
Vilma-forrás (0.219 km)
volt állomás (0.267 km)
támfal (0.560 km)
bányászklub (0.657 km)