Galambóc vára

Szerbia
Cím:
Külterületen, a községből K felé tartó, Duna-menti úton, közvetlenül a folyó mellett, pár km-re a településtől.
Rövid leírás:
Jelentős középkori kővár romjai a Duna jobb partján. A várat a szerbek építették, talán a 14. század elején. Károly Róbert király 1334-ben elfoglalta és a magyar déli határvédelem részévé tette. 1391-ben törökök foglalták el, de ekkor még sikerült visszavenni, de később szerb kézre jutott. 1483-ban Kinizsi Pál vette be és csatolta Mátyás országához. 1521-ben, Nándorfehérvár elestekor ezt is évszázadokra a törökök vették birtokba, csak a nagy visszafoglaló háborúk idején foglalják el újból a keresztények, helyesebben a török sereg feladta az erősséget. 1718-39. között a Habsburg katonaság állomásozik itt. Ezután ismét török határvár lett, de a 19. századra hadi jelentőségét elvesztette és hagyták leromlani, romba dőlni.
A várnak még ma is állnak rendkívül magas falai, tornyai. Az épületen belüli szintkülönbség jelentős: falai, bástyái a Dunától induló sziklás hegyoldalra is magasan felkúsznak, több teraszon két várudvart alkotva. Az erősség eredetileg is a Duna partjára épült, mint szerb-magyar határ és a folyóparti ősi út őrzője. A Vaskapu vízi erőművének duzzasztógátja miatt ma a vár legészakibb része víz alatt áll, a közút a vár sziklájába fúrt alagúton át fut.

Librázsd vára (8.474 km)
Drenkó vára (23.668 km)