Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós plébániatemplom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 5,177'
Hosszúság (lon):
E 18° 47,807'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Százd
Egyéb adat:
Százd első említése 1261-ből ismert, s feltehetően ekkortájt épülhetett ma ismert temploma, a hagyomány szerint ekkor még Szent László tiszteletére szentelve. A település birtokosai a 13. században a Hont-Pázmázmány nemzetség tagjai voltak. A település a török korig fejlődött, hetivására volt és mezővárosi jogokkal bírt. 1685-ben pusztaként említik. A 18. században szlovákokat telepítettek be, akik idővel elmagyarosodtak.
Rövid leírás:
A templom feltehetően a 13. század elején itt megtelepedett premontrei rend monostorához tartozott – a rendház feltehetően a templomtól északkeletre állhatott. A kolostor pusztulásáról nincsen adatunk, ezt a még nem kellően tisztázott korszakot követően a templom plébániatemplomként szolgált..Az egyhajós, a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentélyű, román stílusú épületet (amelyhez sekrestye is kapcsolódik), a 14. században gótikus stílusban építették át. Ezt a korszakot őrzik a mai hajó ablakai, a csúcsíves diadalív, illetve a déli oldal bejáratának maradványa. Feltehetően az átépítés után szentelték Szent Miklósnak.

Ebből a korszakból származnak a templom legnagyobb értékei, az európai jelentőségű falképek. Ezek megrendelője a kutatások szerint feltehetően a település akkori birtokosa, I. Nagy Lajos király kamaraispánja, a padovai származású Szerecsen Jakab volt, aki egy Lombardiából származó festőt bízhatott meg a templom – legalább egy részének – kifestésével. A műveket egyelőre nem sikerült konkrét szerzőhöz kötni. A képsorok (amelyek valószínűleg két periódusban, más-más alkotó által készültek) a többi közt a tizenkét apostolt, Szent Miklóst, valamint az egyik leginkább kvalitásos alkotásként Szent Ferencet ábrázolják. Van elkezdett, de be nem fejezett falkép is.

Mivel a templom hosszú időn át a reformátusoké volt, a freskókat lemeszelték. Megtalálásukra az 1900-as évek elején került sor, a templom napjainkban nagyobb lendültet vett helyreállítása az 1990-es években kezdődött el. A 2018-as homlokzatfelújítási munkálatokat a magyar állam is támogatja.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-03-31 23:53:49
 
 

Állapotjelentések

2021.06.19 12:23 klo állapot: 4 - koordináta: N 48° 5,160' E 18° 47,802' - egyéb

A templom külső felújítása nagyjából elkészült, de a belső egy része még hátravan. Egyébként rendben van az épület, nem ázik, nem vizesedik.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.