Megújulásunk támogatója:  

Szent László plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 3,448'
Hosszúság (lon):
E 18° 48,473'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, közvetlenül a fő út mellett.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falunak már 1332. előtt állt plébániatemploma, ami vélhetőleg még a koraújkorban elpusztulhatott. Helyét egyesek a mai Temetődombon, a ravatalozó környékén sejtik, ahonnan törmelékek kerültek elő a föld alól. Más vélemények szerint a középkori és a mai templom helye azonos volt. Gondot okoz az 1697-es egyházlátogatásról szóló jegyzőkönyvben említett, kőből épült, zsindellyel fedett, kör alaprajzú szetei templom lokalizálása is. (Egyes vélemények szerint ez a mai templom szentélyével lehet azonos, de a végső szót csak kutatások után lehetne kimondani.)

A mai templom 1737-ben épül fel, barokk stílusban, Szent László király tiszteletére. Az egyhajós, északnyugat-délkelet tengelyű, nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett épület félkörös záródású szentélye északnyugaton, míg barokkos sisakú tornya a délkeleti, utcai homlokzaton van.

A templom hajójában porosz-, míg szentélyében keresztboltozatot találunk. Berendezése jobbára a 20. század első feléből származik. Főoltárát Krausze József selmecbányai mester készítette, valamikor 1909-23. között. Az ebbe foglalt, Szent Lászlót ábrázoló, nagy méretű olajfestmény viszont eredeti barokk alkotás. A templomban különböző helyeken, il. a szentély festett ablakain is számos magyar szent ábrázolását találjuk meg.

A templomot az 1990-es évek végén helyi összefogás eredményeképpen teljesen felújították. Ekkor került a templom belsejébe az odáig az utcai homlokzat két díszes falfülkéjébe állt faszobor, melyek Árpád-házi Szent Erzsébet két testvérét, Boldog Kingát és Jolánt ábrázolják. (Helyettük most a homlokzati fülkékben Szent András és Benedek újabb kori szobrai állnak.)

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., (Dunaszerdahely, 2008.) műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-04 03:16:14
 
 

Állapotjelentések

2013.05.28 12:28 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 48° 3,447' E 18° 48,473' - egyéb

A templom, monumentális és nagyon szép. A helybeliektől tudom, hogy nem tudnak védekezni a galambok ellen. Kisebb lábazati hibákat találtam.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.