Megújulásunk támogatója:  

Szent Ilona kegytemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 6,712'
Hosszúság (lon):
E 18° 48,730'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterület
Egyéb adat:
Hébec falu egykori temploma Deménd településtől délkeletre található. Megközelíteni Deméndet a 75-ös úton kelet felé elhagyva, jobbra letérve viszonylag hosszabb autózást követő kis sétával lehet.
Rövid leírás:
A templom keletelt, egyhajós épület, egykor félköríves, de átépített, kívülről a hajóval azonos szélességű és magasságú szentéllyel. Bár a hagyomány úgy tartja, hogy Hébec falu már Szent István korában templomos hely volt, ez az épület 13. századi, román stílusú alkotás, amit később némiképp gótizáltak. A szentély és a hajó résablaka román kori, ahogyan a diadalív is. Gótikus a déli kapu, valamint a szentélyben a szentségház és a szent olaj, illetve szenteltvíz fülkéje. A szentélyt és a hajót síkmennyezet fedi.

Hébec település a török korban elpusztult, később sem telepítették be. Temploma elhagyatva pusztult, mígnem a hagyomány szerint 1778-ban egy mellette legeltető pásztornak megjelent Szent Ilona, kérve, hogy emlékére újítsák fel a templomot. A birtokos Simonyi-család felújíttatta a templomot, 1846-ban pedig a pápa hivatalos búcsújáró hellyé nyilvánította. A búcsúja Szent Ilona napján, augusztus 18-án van. Nemrégiben építészeti emlékeit tiszteletben tartva felújították az épületet.

Görföl Jenő és Kovács László adatai felhasználásával.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-03-31 23:57:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.