Megújulásunk támogatója:  

Zsidó temető

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 56,788'
Hosszúság (lon):
E 20° 34,551'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Temető
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kollárova utca
Egyéb adat:
A temető egy hosszú, keskeny földcsík, amely egy jellegtelen beton kerítéssel néz az utcára. Nyugati szomszédja egy hatalmas garázs-telep.
Rövid leírás:
Levéltári források szerint az iglói zsidókat eleinte a város fő temetőjében helyezték örök nyugalomra. Később építettek egy zsidó temetőt is, mely a város keleti részén, a vasútvonal mellett található. A legrégebbi sír 1880-ból, a legújabb 1955-ből való. Az utolsó bejegyzés szerint a temető mintegy 125 m hosszú és 20 m széles. Ezen a területen körülbelül 280 sírkő maradt fenn.

Az első zsidó családok a 19. század 50-es éveiben telepedtek le a városban. A zsidó közösség 1872-ben alakult meg. A mai Iskola utcán egykor egy hatalmas zsinagóga állt, melyet sajnos a második világháború idején leromboltak. A háború előtt mintegy 200 zsidó család élt a városban. A koncentrációs táborok kínjait a közösség mindössze 10%-a élte túl. A háború után a legtöbb túlélő külföldön lelt új otthonra.

Régebben a temető része volt egy bejárati kapu és egy ravatalozó halottasházzal, melyet eredetileg a megtisztulás házaként − Bejt tahara − használtak. A ravatalozó egy részét, melynek csak az alapjai maradtak meg, 1944 szeptemberében a német hadsereg katonai búvóhellyé építette át.

A háború után a temető két oldalán garázsokat és kertészeti területet alakítottak ki. Ebben az időben a temetőt senki nem gondozta, így sok síremlék a vandalizmus áldozata lett, többet pedig szétlopkodtak. A sírkertet először 1989 után újították fel.

2007-ben az Iskola utcai helyi gimnázium történelmi csoportjának, Igló városának, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének, továbbá az Orange − Jobb hely az élethez nevezetű program kezdeményezésének köszönhetően felújították a temetőt. Ezt követően megnyitották a közönség számára is. A temetőbe való belépést a turisztikai információs központ biztosítja.

Régebben a temető része volt egy bejárati kapu és egy ravatalozó halottasházzal, melyet eredetileg a megtisztulás házaként − Bejt tahara − használtak. A ravatalozó egy részét, melynek csak az alapjai maradtak meg, 1944 szeptemberében a német hadsereg katonai búvóhellyé építette át.

A zsidó temető a zsidó kultúra egyetlen fennmaradt emléke a városban, melyet 2010-ben a "Szlovák zsidó kulturális örökség útja" elnevezésű történelmi projekt emlékhelyei közé soroltak, továbbá az „Európai zsidó kulturális örökség útja“ című projekt része is egyben.

Kép és szöveg: https://navstevnik.spisskanovaves.eu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-17 17:24:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.