Megújulásunk támogatója:  

Konrád mester emlékműve

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 56,636'
Hosszúság (lon):
E 20° 34,020'
Védettség van?
nem
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér déli utcája (Zimná) közelében, a városháza délnyugati sarkánál
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Konrád mester emlékműve az első szepességi gótikus harangöntödére emlékeztet, melyet a mester alapított. A felszentelt emlékművet 2012-ben, a műhely alapításának 655. évfordulóján adták át.

Konrád mester harangöntödéjéről szóló első írásos emlék 1357-ből származik. A mester utódai a műhelyt egészen 1527-ig tartották fenn. Harangjai a mai napig szólnak Szepeshelyen, Kassán, Kőszegen, de még Krakkó főterén is.

Az emlékmű Kovaľ István szobrászművész alkotása és a középkori harangöntő, Konrád mester képzeletbeli portréját ábrázolja. Az emlékmű része egy félharang is, ahol a látogatók halkan megsúghatják kívánságukat és a harang megkongatásával a mennyországba repíthetik.

A félharang hátsó részén a következő szöveg olvasható „O REX GLORIE VENI CVM PACE (Ó, dicsőség királya, jöjj el békességgel)“. Ez a szöveg Konrád mester több harangján is megtalálható, a földi béke és nyugalom iránti vágyat fejezi ki.

Az emlékmű része Wagner János harangja, melyet Konrád mester műhelyében öntöttek a 14. és 15. század fordulóján. A harang a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéhez tartozik, magassága 85 cm, átmérője pedig 86 cm. Eredetileg a márkusfalvi plébániatemplom tornyában volt elhelyezve.

A szepességi harangöntöde mesterművei az Igló fő terén, a közelben álló Szűz Mária Mennybemenetele templom tornyának látogatásakor is megcsodálhatók. Itt található a 92 cm-es átmérőjű Halál-harang, melyet Wagner János, a Konrád műhely utolsó jelentős harangöntő mestere készített 1486-ban.

Leírás és képek: https://navstevnik.spisskanovaves.eu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-17 18:04:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.