Megújulásunk támogatója:  

Szepességi Művészek Képtára (volt polgárház)

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 56,652'
Hosszúság (lon):
E 20° 33,921'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér déli utcáján (Zimná) a 46. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A képtár egy történelmi épületben található, Igló város központjában. Az épület története egészen a 16. század végére nyúlik vissza, amikor az épület még egy egyszerű városi ház volt.

A reneszánsz épület három, kereszt- és dongaboltozatú részre oszlik, a fennmaradt csarnokok, oszlopok, párkányok és gyámkövek (falból kiugró kőgerenda), mint ahogy a képtár kertje is odavonzza a látogatókat, hiszen a megismerés, tanulás, felfedezés lehetőségét kínálja, így új élményekkel és ismeretekkel gazdagítja az érdeklődőket.

A szepesi művészek képtára nemcsak a régió, hanem Szlovákia legújabb ilyenfajta intézménye is. A gyűjtemény 1898 darab műalkotásból áll − festmények, grafikák, illusztrációk, fényképek és szobrok, melyek három állandó kiállításon tekinthetők meg: 2002-től a Művészet kerjében szoborkiállítás, 2012-től a Terra Gothica - gótikus út c. gyűjtemény tekinthető meg, 2013 óta pedig Hanula József rajzait és festményeit is újra kiállították.

A kiállítások során elsősorban olyan művészek alkotásait mutatják be, melyek a régióhoz kapcsolódnak, ill. a szlovák képzőművészek és nem kis mértékben a külföldi művészek munkái is gyakran megtekinthetők. A képtár kiállítási termeiben évente mintegy huszonöt hazai és külföldi művész munkája kerül kiállításra.

Leírás és képek: https://navstevnik.spisskanovaves.eu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-17 17:52:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.