Megújulásunk támogatója:  

Zichy-vadászkastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 0,965'
Hosszúság (lon):
E 22° 31,097'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-M-B-01151
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Str. Principală) 64. A falu déli szélén, a fő úttól keletre elterülő, erdős kastélypark közepén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Körösgégény ma is jó állapotban lévő kastélyát 1860-ban Zichy Domokos rozsnyói, majd veszprémi püspök építette, miután az 1849-ben kivégzett Jenő testvére elvesztése miatti fájdalom és a politikai helyzet tisztségének feladására és Erdélybe költözésre késztette. 1879-ben halt meg.

A kastélyt 1904-ben a másik, a bécsi Keleti Múzeumot megalapító Ödön öccsének unokája, Zichy Ödön (1874-1967) alakította át vadászkastéllyá. Ő 1907-ben vette el Bethlen Gabriellát (Bethlen Farkas Erdély kancellárjának leszármazottja). Az első világháború után, 1918-ban arra kényszerültek, hogy a kastélyt eladják. Az új tulajdonos a kőolajkitermelésben is érdekelt Gheorghe Mateescu havasalföldi bojár, akit igen hamar megszeretett a település lakossága. Iskolát épített, földet adott templom építésére és nem maradtak el az ajándékok a feldíszített közös karácsonyfa alól sem. Nekik köszönhető, hogy a kastély berendezése sértetlen maradt. 1947-ig még megvolt az eredeti berendezése és a lovagterem. Mateescu egyik fia leukémiában halt meg, a második pedig röviddel azután, hogy hazatért a szibériai hadifogságból. Mateescu maga pedig 1952-ben. A kastélyt miután államosították, kiürítették, bútorait széthordták, 1950-től tüdőszanatóriumot rendeztek be benne, amely 2006 őszéig működött. A külső falakon még látszanak a családi címerek.

A kastély jobb oldalán díszes emeletes bástyatorony látható. A toronyba vezető csigalépcső bejárata felett olvasható az 1904-es évszám. A kastélyt gyönyörű park övezi. A bojár vagyonának örököse második felesége volt, aki unokájára hagyta a hatalmas vagyont. Csakhogy a vagyonért már a bojár családja is harcol. 2012-ben még nem dőlt el ki és mennyit örököl.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-02-19 14:48:48
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.