Megújulásunk támogatója:  

Tündérvár


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 57,731'
Hosszúság (lon):
E 22° 30,766'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01023
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A révi szorosban, a Körös jobb partja fölé magasodó szikla falában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Bihari hegységhez tartozó Királyerdő lábánál fekvő Révtől délre, kb 1,5 km-re a Sebes-Körös meredek sziklafalak közé szűkülő szakasza a Révi-szoros, amely valaha az egyetlen könnyen járható út volt Erdély és az Alföld között. A középkorban a Sebes-Körösön élénk tutajforgalom zajlott. Ezen az úton szállították az erdélyi fát és sót Magyarország felé. A szoros közepe táján van az 1870-ban megnyílt vasútvonal hegyet átfúró alagútja. Ettől északra, kb 300 m-re, a szoros keleti oldalán, a folyó mellett haladó vasúti pálya fölött kb 20 m-re van a Tündérvár és a közvetlenül mellette levő kis barlang. Ebben a barlangban tárolták a vámként elszedett árut.
A víziút ellenőrzésére épült és egyben egykor vámállomásként működő őrtorony a meredek sziklafal egy kis kiugró részén áll, ahová a természetes kőzetbe vágott lépcsőkön lehetett feljutni. A szabálytalan sokszög alaprajzú, kb 5 x 4 m alapterületű toronynak a Sebes-Körösre néző ablaknyílásai ma is jól megfigyelhetőek. A figyelőtornyon kívűl más építmény nyomait a helyszínen nem figyeltük meg. Az említett barlang széles bejáratánál sem láthatóak falazat nyomai.
Tündérvár történetéről keveset tudunk. 1213 előtt még biztosan nem állt.
Rév falu 1257-ben Pál országbíró, majd Kopasz nádor birtoka és Sólyomkő vár tartozéka volt. 1316-ban koronabirtok, majd Zsigmond király adományozása révén losonczi Bánffy Istváné lett. 1425-ben a szántai Laczkfiak, majd a 16. században a Telegdi család birtoka. 1520-ban a vámszedőhelyek között említik.
A várban ásatás még nem volt, így leletek és feltárási eredmények hiányában a torony építésének és elhagyásának idejéről nem rendelkezünk pontosabb adatokkal.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-08-25 22:07:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.