Megújulásunk támogatója:  

Református templomOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 59,089'
Hosszúság (lon):
E 22° 30,826'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rév, 3-as szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1873-ban építették, eklektikus stílusban. 1834-ben rendbe tették a tornyot. Ebben az időben a templom mellett zsindelyes fatorony állott. 1892–1899 között felújították az időközben teljesen tönkrement templomot. 1938-ban újjáépítették a templom tetőszerkezetét, stukatorozták kazettás mennyezetét. 1957 után külső és belső felújítást végeztek, az ablakokat és a padokat kicserélték. Utolsó felújítása 2001–2002-ben volt.
Egyhajós templom délkeleti homlokzata előtti toronnyal. Toronyalatti bejárata szegmensíves záródású. Fölötte egy kerek világítóablak áll. A hajó koronázópárkánya ráfut a főhomlokzatra és körülöleli a tornyot is. A tornyon, a harang magasságában, minden oldalon egy-egy félköríves záródású, zsalus ablak látható. A hajón félköríves záródású ablakok vannak. Északkeleti oldalához portikusz kapcsolódik, itt található a főbejárat.
A hajó síkmennyezetű. Egy keskeny kis karzata van az északnyugati végében, bábos mellvéddel, melynek középső előreugró részét két oszlop tartja. Szószéke a délnyugati falra van erősítve.
A templom belső falán egy építési feliratot és négy emléktáblát találunk: kettő Kulcsár Andor emlékére, egy a Réven szolgált lelkipásztorok névsorával, és egy emléktábla a világháború hősi halottainak emlékére. A templomkertben áll Petőfi Sándor mellszobra és Bersek József honvéd huszárezredes kopjafája.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-08-25 22:00:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.