Megújulásunk támogatója:  

Unitárius templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 9,661'
Hosszúság (lon):
E 25° 20,247'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
A Nagy-Homoród völgyének legdélibb fekvésű udvarhelyszéki faluja.
Rövid leírás:
1334-ben Lőrinc pap szerepel a pápai tizedjegyzékben Villa Eyanis plébánián. Ez talán Homoródjánosfalva (Ioneşti) településre vonatkozik, de még nem bizonyos az azonosítása. 1448-ban Jánosfalva néven jelentkezik az oklevelekben.

Az 1567. évi regestrumban 11 kapuval jegyzik. Középkori templomának első építési szakasza a XIII. századra esik. Ennek a román kori építésnek eredménye a hajó és a töredékesen megmaradt félköríves nyugati kapu, mely a toronyaljból nyílik a templomba. Ezt a kort idézheti a magasan fekvő kis félköríves ablak és a déli portikustól keletre egy széles, szintén félköríves ablak.

A második építési szakasz, a XVI. század elejére utal a szentély egyik címerén látható dátum: 1522. Ekkor a román kori hajót átalakítják, hálóboltozatot kap és elkészül a déli kapu reneszánsz szellemben. Sőt korát még előbbre lehet tenni. Az egyik címerpajzs ugyanis Thuróczy Miklós erdélyi vajda címere, aki 1512–1516 között Erdély vajdája volt. A templom teljes befejezése tehát ekkorra tehető, s így bizonyos, hogy már a XV. század végén épülhetett. Ekkor készül az átalakított hajóhoz a késő gótikus szentély.

A gyámköveken a díszítő motívumokat címerekkel helyettesítik.
A gyámköveket a következő címerpajzsok díszítik: Szívből kiálló nyíl; Lefelé fordított átnyilazott szív; Tör és mellette fegyver; Liliomos korona a dátummal (1522); Rozetta kőfaragójeggyel; Barázdált cseppalak; Ugró mókus, Tört tartó kéz; Ágon álló madár.
A szentély a tízszög három oldalával zárul. A déli falon egy átalakított és egy kőkeretes csúcsíves ablak nyílik. A hajót és szentélyt hálóboltozat fedi, s a kettőt csúcsíves diadalív választja el.
A szentély csúcsíves ablaka eredetileg kőrácsos volt.
Az északi falon kőkeretes szentségfülke van és falképtöredékek láthatók (széken ülő férfi, kezében dárda, mögötte lándzsa és alabárd...). Nem tárták fel teljesen, s így még más részletek is lappanghatnak.

Nyugati homlokzatán torony áll, amelyet először 1715-ben említenek és 1821-ben „merőben újból” építik, 9 öles kőfallal. A templomot övező várfal ma is áll.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
sebijo
Adatfelvétel ideje:
2011-05-26 11:23:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Parasztvár (6.569 km)
Bágyi vár (9.746 km)