Megújulásunk támogatója:  

Bágyi vár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 13,531'
Hosszúság (lon):
E 25° 25,398'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északra emelkedő Várhegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Kaca-patak mellett fekszik Bágy falu. A falu mellett emelkedő, 856 m magas, kopár Várhegy tetején épült a 17. században a bágyi vár.
A vár a török és tatár seregek 1658-1661 között megújuló támadásának kivédésére a környező hat falu közös erejéből épült fel a 17. században. Egy fennmaradt oklevélből kiderül, hogy 1663-ra csaknem elkészült már, és hat bástyáját minden falu maga építette fel. Az erősség elkészítése feltehetően egy-két évig tartott. Pusztulásának körülményeit nem ismerjük, valószínűleg elhagyták, ezután falai maguktól összedőltek. A 18. század elején az ábránfalvi Ugron család maradék köveiből udvarházat épített magának.

A bágyi erősség egy kelet-nyugati irányú, ovális alakú vár volt. A sánccal övezett külső vár legnagyobb szélessége 32 m, hosszúsága pedig 80 m lehetett. Nyugati sarkán állott a megközelítőleg téglalap alakú kaputorony. Bejáratához az árkon átvezető fahídon lehetett eljutni, amelynek utolsó szakasza felvonóhídként működhetett.

A kaputoronytól K-i irányban vezetett a külső vár É-i védőfala a vár K-i sarkán levő ötszög alaprajzú bástyához. Innen DNy-i irányban haladt tovább, a belső vár DK-i szögletén levő, kör alakú toronynál megszakadt, és csak a belső vár DNy-i sarkának bástyájától folytatódott egészen a kaputoronyig.
Az így bezárt külső vár középső részén emelkedett a közel 42x35 m méretű, négyzet alapú belső vár, sarkain egy-egy kör alakú bástyával.

A belső vártól K-re és Ny-ra egy-egy nagyméretű, szabálytalan háromszög alakú várudvart fogtak közre a védőfalak, ahol talán istállók és egyéb épületek lehettek.

Ma már a felszínen épület nyomai nem láthatók de a terepalakulatok jól felismerhetően mutatják a vár formáját, kiterjedését.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-19 17:30:46
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szélmalom (7.327 km)
Tájház (7.381 km)
Sóskút (7.718 km)