Megújulásunk támogatója:  

Toša Jovanović Színház


A képek forrása: zrenjaninheritage.com

A Barokk terem
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 22,800'
Hosszúság (lon):
E 20° 23,419'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg slobode 3 (Szabadság tér 3)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szerbia legkorábbi színházának számít. Az épület Nagybecskerek központi terén helyezkedik el. 1835 körül emelték klasszicista stílusban. A belteret barokk stílusban alakították ki. A hagyomány szerint az itt álló néhai gabonaraktárakat birtokló kereskedő ismert pesti színésznő szerelmének kedveskedett a színház létrehozásával a raktárak átépítésével.
Tűzeset miatt a színházterem 1882—1884 között átépítésre szorult. Perzl mérnök tervei alapján a termet újrafalazták, a színpadot megemelték és kialakították a zenekar süllyesztett terét. 1927-ben Drаgiša Brаšоvаn építész ajánlatára a szomszédos Pénzügyi Palota épületében létrehozták az előteret a ruhatárral, pénztárral, büfével, továbbá a főtér felé megnyitották a színházat.
A színháznak csak 1946-tól van állandó társulata; korábban magyar, német és szerb társulatok vendégszerepeltek a színpadon. A hivatásos társulat klasszikus színházi műsorokat, kamaraszínházi alkotásokat és bábjátékokat visz színre. A színház Toša Jovanović (1845-1893) nagybecskereki születésű szerb színészről kapta a nevét.
1952-től az épületben tevékenykedik a Madách Amatőrszínház társulata.
Az 1980-as években a régi tervrajzok és fényképek segítségével felújították és kibővítették az eklektikus neoklasszicista elemeket hordozó homlokzatot.

Forrás:
Bаkić, S.: Grаditеlјskо nаslеđе Zrеnjаninа. Nоvi Sаd 2003.
Majstorović, V. – Karavida, V. – Kojičić, B.: Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka. Zrenjanin 2009.
Stanić, R. et al. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2013-04-03 13:50:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.