Megújulásunk támogatója:  

Pénzügyi Palota (városi múzeum)


A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 22,791'
Hosszúság (lon):
E 20° 23,384'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Subotićeva 1
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az egykori Pénzügyi Palota az Oszrák-Magyar Monarchia Pénzügyi Minisztériumának megbízásából készült 1893-ban Kiss István budapesti építészmérnök tervrajza alapján. Az épület a historizmus jegyeit hordozza neoreneszánsz jellegével.
Főhomlokzata a Szabadság tér (egykori Ferenc József tér) déli részét keretezi. Szobrok díszítik, amelyek a kezükben tartott tárgyakkal az ipart, a mezőgazdaságot, a tudományt és a művészetet jelképezik. Második homlokzata a Kishídra (egykori Ferenc József-híd) vezető utcára, míg harmadik homlokzata a Begára néz. Az épületnek negyedik szárnya nincs, középpontjában átrium található.
Torontál vármegye törvényhatósági tanácsa 1906-ban adott engedélyt a körzeti múzeum megalapítására. A múzeum többször váltott helyet és nevet, 1966-tól véglegesen az egykori Pénzügyi Palotába költözött. A múzeum különböző részlegei (természettudományi, néprajzi, régészeti, numizmatikai, történelmi, képzőművészeti, iparművészeti) Közép-Bánát kulturális sokszínűségét és gazdagságát mutatják be állandó kiállításaikkal. Időszakos kiállításaik a helyi és a távoli kultúrákat ismertetik meg a közönséggel.

Források:
S. Bаkić, Grаditеlјskо nаslеđе Zrеnjаninа. Nоvi Sаd 2003.
Majstorović, V. – Karavida, V. – Kojičić, B.: Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka. Zrenjanin 2009.
Stanić, R. et al. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2013-04-03 13:56:48
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.