Megújulásunk támogatója:  

Egykori Rózsa Szálló


A képek forrása: zrenjaninheritage.com


Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 22,797'
Hosszúság (lon):
E 20° 23,445'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg Slobode 5 (Szabadság tér 5)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A város főterének számító Szabadság tér (egykori Ferenc József tér) déli oldalán található épület Rózsa Ferenc megrendelésére épült 1886-ban egy kisebb fogadó helyén. A terveket Pelzl Ferenc készítette.
Először Rózsa Szálló volt a neve, majd 1921-ben Kohn Dávid vette meg és Vojvodina Grand-hotel lett. Az új tulajdonos kibővítette és modernizálta az épületet: bevezette a folyó meleg és hideg vizet, a központi fűtést, a kávézót átrendezte, a pincét kisebb előadások és tea estek igényeihez alakította, nagy előadótermet, filmvetítőt és ebédlőt hozott létre. A Bega felé néző kertet parkosította. A hotelnek 30 szobája és 40 ágya volt. A város és a környék legmodernebb szállodájának számított.
Az akadémizmus (neoreneszánsz) jegyeit viselő, négyszögletes alaprajzú épület kétemeletes, tágas alagsori helyiséggel. A főhomlokzat két szélén rizalitok láthatóak. Itt találhatóak a bejáratok. A földszint egyszerű a szabályos kőépítést utánzó fallal. Az emeleteken a rizalitokat ión oszlopfős pilaszterek keretezik, míg a két sor ablakok tympanonnal, illetve ornamentikus elemekkel díszítettek. Az első szinten a két szélen valamikor erkélyek voltak.
Ma a földszintet a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) birtokolja, míg az emeleti helyiségeket a szomszédos, újabb Hotel Vojvodina.
Az épületet 2003-ban és 2012-ben felújították. Az utóbbi időpontban került sor a főhomlokzat és a tető helyrehozására.

Forrás: zrenjaninheritage.com
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2013-06-04 14:55:31
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.