Szent Flórián-szobor

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Szakrális plasztika, szobor
A falu fő terén lévő parkban, a plébániatemplomtól kissé távolabb.
A koordináták a fő téri parkra mutatnak.
Rövid leírás:
A mély katolikus hitét évszázadokon át megtartó faluban számos köztéri plasztika, ún. szakrális kisemlék is bizonyítja népének vallásos elkötelezettségét.

Ezek egyike a település fő terén, a plébániatemplomtól kissé távolabb álló Szent Flórián szobor. Az akácfákkal és újabb kori vaskerítéssel övezett szobor négylépcsős talapzaton áll. A talapzaton felirat: \"Álította az egegi tűzoltó egyesület 1904\". A életnagyságnál kisebb arányú, egészalakos, puha mészkőből faragot, színezett alkotás. Az ókori szent ábrázolása a megszokott ikonográfiát követi: Római katonai öltözékben, sisakban, mellvértben, tunikában, piros palástban áll. Baljában zászlót tart, míg jobbjával vizet önt egy égő házra. Utóbbi arra utal, hogy Flóriánt a tűzoltók, ill. a tűz elleni védelem védszentjének szokás tekinteni.

Az alkotást a közelmúltban újították fel.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. műve segítségével készült.