Szent Anna plébániatemplom

Nagy utca 146. szám
Rövid leírás:
A Szent Anna tiszteletére felszentelt római katolikus templom 1831 és 1840 között épült. Utolsó felújítása 1984-88-ban volt. Itt van eltemetve a templom alatti telket adományozó Kraynikfalvai Kraynik Alajos és felesége, báró Vay Júlia. A debreceni és érsemjéni birtokos édesanyja Kazinczy Klára, nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc nővére volt.

Az istenháza egyhajós, nyugati homlokzati tornyos, kontyolt nyeregtetős épület, amelynek nyugati homlokzatát fejezetes lizénák díszítik. Bejárata egyenes záródású, félköríves szemöldökkel, fölötte félköríves keretelt világító ablak látható. A koronázópárkány fölé timpanon és attika került, szélein urnadíszítéssel. Velük egy vonalban, a torony közepén kerek világítóablak töri meg a falsíkot. A felső emelet széleit pilaszterek díszítik, rajtuk minden oldalon egy-egy egyenes lezárású, zsalugáteres, félköríves szemöldökű ablak töri meg a falsíkot. A torony bádog fedésű, gömbön álló kereszttel. Alatta óraíves párkány húzódik. A hajó oldalán keretelt, félköríves ablakok vannak. A szentély keskenyebb, déli oldalához sekrestye kapcsolódik. A dongaboltozatot hevederek erősítik, amelyek nagyméretű fejezetes pillérekre támaszkodnak. Fából készült barokk szószék a főoltárhoz közeli, s a déli pilléren nyugszik. Mellvédjét a tízparancsolat táblái és rózsafüzérek díszítik.Háttámláján rózsafüzér pásztorbottal, hangvetőjére pedig a Szentlelket jelképező galamb került. Orgonakarzata szegmensíves boltívekre támaszkodik.