Kiskereki 80. szám
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Szatmárnémeti főútvonalon fekvő település első írásos említése 1220-ból származik Kerequi néven, majd 1333-ban Eghazaskerequi, 1454-ben Felsewkereky, Alsokereky, 1479-ben pedig Naghkereky, Kyskereky néven szerepel. Az Ér kanyargó ágai között, a dombok lábánál megtelepedett falu a középkorban Egyházas- vagy Nagykereki és Felső vagy Kiskereki nevű részekből állott, innen a sokféle megnevezés. A település neve a magyar régies kerek erdő főnév -i képzős származéka. A Kis- előtag a Nagykerekitől való megkülönböztetésre szolgál.

A templomot 1802-ben építették, klasszicizáló későbarokk stílusban, tornya 1817-ben készült el, portikusza pedig 1858-ban. A szabadon álló, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, északi homlokzata előtt áll a torony, amelyet a hajóval egyetemben magas lábazat vesz körül. Az épület lizénás-tükrös díszítésű.

Mind a tornyot, mind a hajót magas lábazat veszi körül és lizénás-tükrös díszítésű. Toronyalatti egyeneslezárású ereszes bejárata fölött hosszúkás ovális ablak. A toronyra futó koronázópárkány fölötti tükörben kerek világítóablak. A felső emelet mind a négy oldalán félköríves lezárású, zsalugáteres ablakok, egyenes szemöldökkel és könyöklőpárkánnyal. Toronysisakja alatt barokkos óraíves koronázópárkány. A főhomlokzaton, a torony két oldalán egy-egy kerek világítóablak. A hajó ablakai félköríves záródásúak. Nyugati oldalán barokkos pártázatú portikusz kapcsolódik. Déli végében is vágtak egy ajtót, melynek homlokzatán két szegmensíves ablak áll.

A hajó síkmennyezetű. Karzatát lefelé vastagodó faoszlopok tartják. Barokkos szószéke a nyugati fal mellett áll. A templomban található egy építési emléktábla is.